Anca Pârlog
Membru juriu
Anca Pârlog și-a început pregătirea muzicală la vârsta de 6 ani, cu studiul pianului. Ca pianistă, a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, dar a avut și o bogată activitate concertistică.
Deși era printre cei mai promițători pianiști ai generației sale, Anca a descoperit în primii ani de liceu că muzica vocală o reprezintă cu adevărat. Astfel că debutează la numai 16 ani ca soprană pe una din cele mai râvnite scene de concert din România, Ateneul Român din Bucureşti. Acesta avea să fie începutul unei frumoase cariere artistice, pe parcursul căreia Anca a fost și este constant apreciată pentru rafinamentul muzical, rigoarea artistică și profesionalism.
Preocupată permanent de perfecționare și depășirea limitelor, Anca Pârlog acordă o deosebită importanță pregătirii și studiilor muzicale. Începând din anul 2000 urmează cursurile de canto ale uneia din cele mai prestigioase instituții de învățământ muzical din lume, Conservatorio di Musica „Giuseppe Verdi” din Milano (Italia). Revine în România unde, în anul 2003, obține diploma de licență în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală – specializarea CANTO. A urmat firesc cursul de Master în Arta Vocală, absolvit în cadrul aceleiași universități în 2004.
Calitățile sale artistice deosebite au fost din nou remarcate încă din primii ani de studenție, când, numărându-se printre laureaţii Concursului Naţional de interpretare a Liedului “Mihail Jora” – ediţia 1998, a fost invitată să imprime pentru Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române. La scurtă vreme apare și invitația la care visează orice tânăr cântăreț aflat la început de drum: debutul la Opera Națională București, cea mai importantă scenă de operă din țară, în cadrul stagiunii 2001 – 2002, cu unul din cele mai dificile roluri de soprană lirică, Donna Anna din “Don Giovani” de W. A Mozart.
Soprana Anca Pârlog întruchipează o serie de personaje importante pe scena Operei Naționale, ajungând să aibă un repertoriu liric si de opereta extrem de bogat chiar înainte de finalizarea studiilor universitare: Margareta (Faust – Gounod), Contessa (Le Nozze di Figaro – Mozart), Micaela (Carmen – Bizet), Margherita/Elena (Mefistofele – Boito), Amelia (Simon Boccanegra – Verdi), Leonora (Il Trovatore – Verdi), Hanna Glavari (Văduva veselă – Lehar), Amelia (Un ballo in maschera – Verdi), Nedda (Pagliacci – Leoncavallo), Rosalinda (Liliacul – Strauss Jr.), Saffi (Voievodul tiganilor – Strauss Jr.), Aida (Aida – Verdi), Alice Ford (Falstaff – Verdi), Julia de Weert (Logodnicul din Lună – Künneke).
În același timp, participă la concursuri de canto de prestigiu atât în România cât și în străinătate, dar susține frecvent recitaluri de muzică de cameră și concerte vocal-simfonice. De-a lungul carierei muzicale, colaborează cu prestigioase teatre de operă și filarmonici din România, Italia, Franța, Suedia, Germania, Portugalia, Spania.
Pe lângă activitatea scenică intensă, Anca a fost atrasă de pedagogia vocală chiar pe când era încă studentă. Având un talent pedagogic aparte, a descoperit în foarte scurt timp bucuria de a modela voci, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Astfel a început o preocupare și mai mare în a înțelege pe deplin tainele vocii și misterul formarii sunetelor. Desigur, o contribuție esențială și în formarea sa ca pedagog au avut-o profesorii săi de canto, unii dintre ei devenindu-i și mentori.
Două sunt numele care i-au marcat destinul profesional în mod deosebit: Maria Serafimovici, prima sa profesoară de canto și cea care i-a „desenat” sunetele în forma cea mai plastică, și Viorica Cortez, una din cele mai mari cântărețe de operă ale lumii, de la care a învățat pe lângă măiestrie vocală, că artistul înseamnă forță și caracter dincolo de arta sa.
În anul 2011, după mai mult de cincisprezece ani de carieră solistică pe importante scene de operă din ţară şi din străinătate, soprana ANCA PÂRLOG a lansat un proiect curajos şi avangardist, Şcoala de Muzică Next Star Studio, aducând pentru prima dată în România conceptul de lecții de canto online prin Skype. Îmbinând experienţa cântului clasic cu tehnicile moderne, rezultatele obţinute de elevii școlii sale sunt întotdeauna spectaculoase, reuşind să adune, în cei peste zece ani de existenţă a școlii, numeroase premii la unele din cele mai mari concursuri de gen, sute de concerte şi recitaluri, colaborări cu producători muzicali importanţi.
- experienta30 ani
- email:
- Telefon:
- Website: